candidate.card.title

candidate.card.description

BBTK ondertekent het Toekomstplan Kinderopvang en waarschuwt meteen de Vlaamse partijen

14/03/2024

Na enkele dramatische gebeurtenissen én de signalen die uit de Vlaamse kinderopvang kwamen, eiste de sector verandering. Op vraag van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits werkten vertegenwoordigers van kinderen en ouders, het werkveld en experten anderhalf jaar samen binnen de “Toekomstgroep”. Zij komen tot concrete voorstellen om de Vlaamse kinderopvang op middellange en lange termijn te hervormen. Deze “Toekomstgroep”, waar de BBTK deel van uitmaakt, stelt vandaag hun werk voor. Federaal BBTK-secretaris Evert Persoon ondertekende zopas de slottekst met conclusies en aanbevelingen aan de huidige Vlaamse regering. De tekst moet uiteraard ook een leidraad zijn voor de volgende twee Vlaamse legislaturen.

Het doel is voldoende beschikbare, kwaliteitsvolle, toegankelijke, duurzame en leefbare kinderopvang voor elk gezin en elke opvangaanbieder te bieden. De economische, pedagogische en sociale functie zijn dan ook gelijkwaardig en onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Evert Persoon: “Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt een taboeloze en fundamentele denkoefening gemaakt rond kinderopvang in Vlaanderen. Wetenschappelijk ondersteund door experten en academici, en met deelnemers die zowat alle betrokkenen bij de kinderopvang vertegenwoordigen: vakbonden, werkgevers, de Gezinsbond, armoedeverenigingen, vrouwenverenigingen, enz”.

Alle voorstellen van de Toekomstgroep zijn onderbouwd door inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, praktijkervaring, of internationale richtlijnen en komt zo tot concrete hefbomen en bouwstenen. Het resulteert in een tekst met aanbevelingen die als één geheel moet gelezen worden, en waar een grote consensus bestaat onder de leden van de Toekomstgroep. 

We zijn ook verheugd dat er geen enkele verwijzing is naar schijnoplossingen, zoals bedrijfsopvangplaatsen of flexi-jobs. Voor de BBTK zijn dat maatregelen die net zorgen voor nóg meer flexibiliteit en achteruitgang voor de begeleiders, en voorbehouden plaatsen voor geprivilegieerden ten nadele van de doorsnee Vlaming.”

Volgens de BBTK tonen de signalen uit de kinderopvang ons dagelijks aan dat er geen tijd meer te verliezen is! Dat dit document er ligt op relatief korte termijn, bewijst dat alle actoren dit als absolute prioriteit beschouwen, en heel intensief hebben samengewerkt.

Evert Persoon lanceert dan ook een heel duidelijke oproep aan ALLE Vlaamse politieke partijen: “Wij hebben niet getalmd, nu is het aan jullie! Speel na de verkiezingen geen politieke stratego of institutionele spelletjes. Vorm zo snel mogelijk een daadkrachtige Vlaamse regering, die de ongeziene kinderopvangcrisis meteen aanpakt op basis van dit plan. Elke verloren dag is een bijkomende slag in het gezicht van de kindbegeleiders en Vlaamse gezinnen.

Krachtlijnen: 

  1. De sector en de financiering moeten hervormd worden. Wij pleiten voor een meerjarig masterplan en een tijdspad van 10 jaar.
  2. Kinderopvang moet een basisvoorziening worden zoals onderwijs, een basisrecht. Daarom moet het aanbod omhoog, tot 80% van alle kinderen tot 3 jaar een plaats hebben. Daar zal ook bijkomend personeel voor nodig zijn.
  3. Cruciaal voor de BBTK zijn geschoolde en gemotiveerde medewerkers, met goede loon-en arbeidsvoorwaarden. Hiervoor voeren wij ook al jaren actie. De job en voorwaarden voor kindbegeleiders moeten aantrekkelijker en duurzamer gemaakt worden: 
    1. de tekst pleit voor 5 aanwezige kinderen per begeleider, in plaats van de huidige 8 of 9 kinderen; 
    2. correcte arbeidsvoorwaarden, motiverende opleidings- en loopbaanmogelijkheden voor alle medewerkers.
  4. Een gelijk speelveld voor gezinnen, organisatoren en medewerkers zijn.
    1. Gezinnen: een tarief afgestemd op de financiële draagkracht;  
    2. Organisatoren: alle aanbieders krijgen de mogelijkheid om subsidie voor inkomenstarief te verkrijgen;
    3. Medewerkers: gelijk loon voor gelijk werk in een correcte arbeidsrelatie. Aangesloten onthaalouders krijgen de kans om te werken onder het statuut van werknemer. Ook dat laatste is voor de BBTK een eis die al jarenlang op tafel ligt.
  5. Het subsidiesysteem moet eenvoudiger, waarbij gelijke subsidies gegeven wordt voor gelijke opdrachten onder gelijke voorwaarden. De financiering dekt de werkelijke kosten voor medewerkers, werking en infrastructuur. 
  6. De eigenheid van gezinsopvang moet een plaats blijven houden in het opvanglandschap van de toekomst. 
  7. Samenwerking met partners is noodzakelijk. Elke kinderopvang is verbonden met het Huis van het Kind (en het Lokaal Loket Kinderopvang) en maakt deel uit van een lokaal netwerk van professionals gezins- en jeugdondersteuning.

Federaal secretaris voor de social-profit Evert Persoon: “De BBTK engageert zich voor een kwalitatieve kinderopvang. Als werknemersorganisatie vinden we het essentieel dat de werkdruk omlaag gaat en de sector aantrekkelijker wordt. Daarom moet er snel een werknemersstatuut voor elke onthaalouder gerealiseerd worden. De sector heeft voldoende gemotiveerd en goed opgeleid personeel nodig zodat de kind-begeleiderratio ook echt omlaag kan. Om dat te doen moeten er degelijke loon-en arbeidsvoorwaarden aangeboden worden. Het personeel moet voldoende ruimte krijgen om hun pedagogische en sociale rol volledig te kunnen vervullen. Dat is vandaag niet altijd mogelijk en zorgt voor een enorme druk op de schouders van de werknemers die deze job met veel liefde uitvoeren, maar helaas ook op (hun) limieten botsen.” 
 

De volledige slottekst