candidate.card.title

candidate.card.description

24 maart: nationale betoging tegen racisme | Racisme blijft een misdrijf

20/03/2024 | FR / NL

Praktisch: 

Kom zondag 24 maart naar Brussel en laat je horen voor gelijke rechten, tegen racisme en discriminatie. 
Start betoging: 12u, Albertinaplein, Centraal Station Brussel. Ook ABVV-voorzitter Thierry Bodson neemt het woord.

In 2024 zijn nog te veel mensen het slachtoffer van racisme: beledigingen, discriminatie bij aanwerving, beperkte toegang tot huisvesting, enz. Na de #BlackLivesMatter-beweging willen we geloven in een meer gelijke wereld voor iedereen. Toch wordt er nog steeds gediscrimineerd. Daarom komen we 24 maart op straat tegen racisme.  

Wat is systematisch racisme

Wat is racisme en waarom blijft een betoging zoals op 24 maart nodig? Systematisch racisme verwijst naar de systematische onderdrukking van de ene raciale groep in het economisch, sociaal en politiek voordeel van de andere. 

Systematisch racisme is het diepgewortelde racisme dat voortkomt uit het geheel van onze sociale denkbeelden. In de biologie bestaan er geen rassen: er is maar één menselijk ras omdat onze biologische verschillen (huidskleur, vorm van de ogen, enz.) miniem zijn. Er is een soort van sociale 'classificatie', maar deze classificatie is doorheen de geschiedenis niet altijd dezelfde geweest. 

In de middeleeuwen bestond de classificatie uit de adel, de clerus en het gewone volk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde het nazisme bepaalde classificaties voorop waarbij wit zijn niet "genoeg" was: ze pleitten voor het Arische ras, dat wil zeggen blond met blauwe ogen. Tussen 1940 en 1945 kon wit en Joods zijn aanleiding geven tot discriminatie. 

Onze huidige classificatie is het resultaat van het kolonialisme, waarbij witte westerlingen werden beschouwd als "boven" de anderen. Deze indeling is helemaal verkeerd, maar ze is moeilijk te veranderen omdat ze te diep geworteld zit in onze sociale denkbeelden. 

Extreemrechts speelt graag in op deze valse overtuigingen en pleit voor een "nationaal gevoel". Voor behoort enkel een homogene groep binnen de bevolking tot de "goede mensen" en anderen zouden hierbuiten staan. Welke criteria gebruikt men om een nationale groep te definiëren? De plaats waar je geboren bent? Het gevoel erbij te horen? Tot spijt van wie het benijdt, worden in België elke dag mensen van elke kleur geboren en kan iedereen zich Belg voelen. 

Werkloosheid: moeilijker voor wie niet wit is

Racisme en discriminatie zijn dus nog steeds een prangend probleem. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Op de werkvloer, op straat, op school of in de media. Eén op zes bedrijven discrimineert op basis van vermeende afkomst of huidskleur!

Wist je dat bij het zoeken naar een job mensen met een Arabisch klinkende naam 3 cv's moeten opsturen om op sollicitatiegesprek te kunnen gaan, vergeleken met 2 voor een Nederlands klinkende naam. Qua huisvesting hebben Arabisch en Afrikaans klinkende namen respectievelijk 27% en 31% minder kans op een eerste ontmoeting met de eigenaar. 

Volgens de Franse enquête "Défenseur des droits" van 2020 zijn de resultaten van statistische studies onmiskenbaar: mensen van buitenlandse afkomst of die als zodanig worden gezien, zijn vaker werkloos, verkeren in grotere sociale onzekerheid, hebben slechtere leefomstandigheden en een slechtere gezondheid. Onderzoek wijst ook op ongelijkheden in het onderwijs die verband houden met herkomst of woonplaats, die de professionele inschakeling van jongeren en hun latere leefomstandigheden in gevaar brengen. Mensen van allochtone afkomst, of mensen die als dusdanig worden beschouwd, worden ook méér blootgesteld aan politiecontroles en hebben een slechtere relatie met de ordediensten.” 

Racisme is een misdrijf

We mogen bovendien ook niet vergeten dat racisme niet zomaar een “mening” is zoals een andere, maar een misdrijf. Vrije meningsuiting is niet absoluut en wie over de grens gaat, moet daar de gevolgen van dragen. In dat opzicht is het recente vonnis in de zaak-Schild & Vrienden hoopgevend. 

Voormalig Vlaams Belang parlementslid Dries Van Langenhove werd tot één jaar gevangenisstraf en 10 jaar onverkiesbaarheid veroordeeld wegens racisme en negationisme (het ontkennen of minimaliseren van de holocaust). Dit is een sterk signaal van de rechtbanken en goed nieuws voor onze democratie. Ook op sociale media zijn racisme en haat niet toegelaten. 

Dit vonnis bevestigt daarnaast wat wij al lang zeggen: er is geen plaats voor het Vlaams Belang in een democratische regering. Extreemrechts gaat trouwens verder dan racisme. Ze komen op voor een autoritaire samenleving waar recht op arbeid plaats moet maken voor plicht tot arbeid. Waar rechtvaardigheid, democratie en solidariteit zonder inhoud zijn.

Bij de BBTK vinden we dat iedereen een plaats heeft in de samenleving: mensen moeten worden aangeworven om hun vaardigheden, niet om hun familienaam of huidskleur. Het is ontoelaatbaar dat mensen worden afgewezen op basis van hun afkomst. Wij zijn vóór sociale vooruitgang en solidariteit. 

Bovendien kunnen alle vormen van discriminatie ernstige psychologische gevolgen hebben voor de mensen die er het slachtoffer van zijn. 

Als je te maken krijgt met discriminatie bij aanwerving of op het werk, aarzel dan niet om dit rechtstreeks met je BBTK-afgevaardigde te bespreken. 

Er bestaat een organisatie in België die mensen helpt om te gaan met discriminatie: https://www.unia.be/nl