candidate.card.title

candidate.card.description

Een dag ziek? Je hebt geen ziektebriefje meer nodig

28/11/2022 | FR / NL

De afschaffing van het ziektebriefje bij één dag afwezigheid is een feit (vanaf 28/11/2022). Opgelet, dit kan maar maximaal drie keer per jaar.

Wat houdt de nieuwe regeling in? 

Als je afwezig bent wegens ziekte of ongeval, hoef je geen medisch attest meer voor te leggen.

Deze vrijstelling geldt slechts 3 keer per kalenderjaar, zowel voor afwezigheden van één dag als voor de eerste dag van een langere afwezigheid.

Vanaf de vierde keer moet je een medisch attest voorleggen vanaf de eerste dag arbeidsongeschiktheid.

Als je van deze vrijstelling gebruik maakt, moet je je werkgever altijd en onmiddellijk het adres meedelen waar je tijdens die eerste dag van afwezigheid zult verblijven, tenzij dat adres je gebruikelijke woonplaats is die bij je werkgever bekend is.

Mag je werkgever van deze regeling afwijken?

Als je op 1 januari van het kalenderjaar waarin de arbeidsongeschiktheid zich voordoet in een bedrijf met minder dan 50 werknemers werkt, kan je werkgever een ziektebriefje blijven eisen vanaf de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid.

Je werkgever moet daartoe deze nieuwe afwijking opnemen in het arbeidsreglement of een bedrijfs-cao sluiten.

Als je arbeidsreglement niet is gewijzigd of als er geen bedrijfs-cao is afgesloten, mag je werkgever je voor je eerste dag afwezigheid geen ziektebriefje vragen en dit maximaal 3 keer per kalenderjaar.

Deze nieuwe maatregelen moeten nog in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd om van toepassing te zijn, dus aarzel niet om hierover contact op te nemen met je afdeling: www.bbtk.org/afdelingen